Granat – owoc pełen tajemnic!

Jeśli do tej pory, robiąc zakupy spożywcze, omijałeś / omijałaś szerokim łukiem owoc, zwany Granatem, tylko dlatego, że nie wiesz „jak obrać granata?”, ten wpis jest właśnie dla Ciebie!
Granat jest owocem pełnym zdrowotnych właściwości. Jeść może go każdy, jest jednak szczególnie polecany osobom starszym, bowiem poprawia zdolność koncentracji i wpływa korzystnie na pamięć. Równie zadowolone będą też osoby dbające o sylwetkę: granat zawiera bardzo dużo błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, a wręcz przyspieszającego metabolizm. Jakby tego było mało, granat posiada bardzo dużo składników odżywczych i witamin, których niedobory objawiać się mogą między innymi poprzez spadek odporności, pogorszenie stanu skóry czy łamliwość paznokci.

Sposobów na obieranie granata jest kilka.

SPOSÓB PIERWSZY:
(Potrzebne będą: miska, nóż, sztywne narzędzie: np.drewniana łopatka)
1) Nacinamy (nad miską) owoc granatu. Nacinamy cały owoc – na około.
2) Przy pomocy rąk przepoławiamy owoc, niejako „kręcąc” owocem, w odwrotne strony. (Tak jakbyśmy chcieli jedną ręką coś „odkręcić”, drugą zaś „zakręcić”).
3) Trzymając połówkę granatu, naciągamy owoc, delikatnie wyciągając wnętrze owocu.
4) Nad miską, obracamy owoc, przekrojoną stronę kierując w dół miski. Uderzamy w granat twardym, sztywnym narzędziem. Może to być na przykład łopatka lub tłuczek. Pestki granatu zaczną się wysypywać z połówki owocu, wprost do miski.
UWAGA! Proces obierania granata i wydobywania z niego pestek / nasion jest dość brudzący, warto więc pod miskę podłożyć na przykład folię bądź papier kuchenny.

SPOSÓB DRUGI:
(Potrzebne będą: miska z zimną wodą, nóż)
1) Odcinamy koronę granata i moczymy owoc w zimnej wodzie, przez co najmniej 15 – 20 minut. Po tym czasie skórka, sama powinna zacząć odchodzić od nasion.

SPOSÓB TRZECI:
(Potrzebne będą: miska, nóż)
1) Nacinamy granat w kilku miejscach, wzdłuż.
2) Odcinamy koronę granata, tak by było widać czerwone ziarenka.
3) Rozrywamy / łamiemy granat wzdłuż miejsc jego nacięcia. Po uprzednim nacięciu powinno to pójść bez większych problemów.
4) Z mniejszych kawałków rękoma, wysuwać ziarenka wprost do miski.
UWAGA: Ten sposób jest podobny do sposobu pierwszego: Ta metoda jest bardziej manualna i bardziej brudząca. Jest jednak dokładniejsza.

SPOSÓB CZWARTY:
Zakup „urządzenia do obierania granata”.
Na rynku dostępne są przyrządy, ułatwiający obieranie tego owocu. W skład takiego „urządzenia” wchodzą trzy elementy: plastikowa (sztywna) miska, mniejsza miseczka, wykonana z silikonowego materiału (giętka) oraz plastikowy „stelaż”, nieco mniejszy od sztywnej miski.
Jak postępować z takim „urządzeniem”?
Etap pozyskiwania ziarenek / nasion jest łudząco podobny, do sposoby pierwszego. Z tą jednak różnicą, że jest on nieco mniej brudzący i nie wymaga gromadzenia żadnych dodatkowych pojemników.
1) Kroimy granat na dwie części.
2) Na sztywną miskę, nakładamy stelaż.
3) Na stelaż kładziemy połówkę granatu (przekrojoną częścią, skierowaną w dół miski).
3) Na owoc nakładamy mniejszą, silikonową miseczkę, tym samym zakrywając cały owoc.
4) Uderzamy w owoc ręką, bądź łopatką, celem „wytrzepania” ziarenek.
Cena takiego „urządzenia do obierania granata” wynosi ok. 15 zł.

Granat to prawdziwa BOMBA WITAMINOWA, która działa jak naturalne lekarstwo, dlatego warto wiedzieć jak obrać granata. Skorzystaj z jednego z czterech sposobów i ciesz się naturalnym lekarstwem na co dzień!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *