Jak dobrać wino do potrawy

Spożywanie wina do potraw staje się coraz bardziej powszechne. Kultura picia alkoholu do posiłków rozwija się z każdym rokiem. Okazuje się jednak, że dobór wina do potrawy nie może być przypadkowy. 

Dlatego przygotowaliśmy artykuł, w którym podpowiadamy:

– w jakiej temperaturze podawać wino?

– jakie wino podać do dań mięsnych?

– jakie wino podać do dań bezmięsnych?

W jakiej temperaturze podawać wino?

Temperatura podawania wina ma kluczowe znaczenie dla jego smaku. Wina czerwone najlepiej serwować w temperaturze pomiędzy 16 a 20 stopni. Wina białe powinny być podawane w niższej temperaturze. Dlatego przed podaniem warto schłodzić je do temperatury 8-12 stopni. Dosyć ważna wskazówka dotyczy także sposobu podawania wina. Młody trunek najlepiej otworzyć bezpośrednio przed podaniem. Wina, które mają powyżej 6 lat, warto otworzyć nawet kilka godzin przed planowanym posiłkiem.

Jakie wino podać do dań mięsnych?

Rodzaj podawanego wina należy różnicować w zależności od konkretnej potrawy i typu mięsa. Dlatego ciężko jest określić jedno, uniwersalne wino, które będzie pasować do każdej potrawy mięsnej. Do dań z drobiu idealnie pasuje zarówno białe, jak i czerwone wino. Ważne jednak, aby było ono lekkie. Wyjątkiem jest kurczak z rożna, którego najlepiej podawać z czerwonym winem. W przypadku mięs czerwonych wino należy dobierać do konkretnego gatunku. W przypadku cielęciny oraz innych, delikatnych mięs, najlepsze będzie musujące wino różowe lub lekkie i młode wino czerwone. Mocniejsze wino czerwone warto podać do dań ze smażonym mięsem. Dobrze też, jeśli wino będzie schłodzone do niższej temperatury. Do mięs pieczonych sommelierzy zalecają wytrawne, czerwone wino, które powinno być podawane w temperaturze pokojowej.

Wino czerwone lub różowe idealnie uzupełni smak makaronów z mięsem i pomidorami. W przypadku risotto warto postawić na białe wino. Jeśli chodzi o dania rybne, to najlepszym wyborem będzie białe wino. Wyjątkiem może być gęsta zupa rybna lub ryba „na ostro”, do której pasuje lekkie, czerwone wino.

Jakie wino podać do dań bezmięsnych?

Wybierając wino do serów, należy kierować się tą samą zasadą, co w przypadku mięs. Dlatego do łagodnego sera najlepiej wybrać łagodne, białe wino. Do pikantnych serów dużo lepsze będzie czerwone, wytrawne wino.

W przypadku deserów dobrze jest podać nieco mocniejsze wino. Może być ono półsłodkie lub słodkie. Idealną alternatywą dla wina będzie w tym przypadku likier.

Do makaronów bez mięsa najlepiej wybrać lekkie, wytrawne wino. Jako dodatek do przystawek doskonale sprawdzi się lekkie białe wino. Warto zadbać, aby było ono dobrze schłodzone. Jeśli jednak przystawki mają formę zimnego dania przyprawionego octem winnym, najlepiej postawić na czerwone lub białe, musujące wino.

Wino na pewno nie uratuje źle przygotowanej potrawy, ale może idealnie uzupełnić i podbić jej smak. Odwiedzając sklep Profil Wino, możesz zapoznać się z szeroką ofertą win z całego świata. Na stronie profilwino.pl możesz w prosty sposób wyszukać interesujące Cię wina. Specjaliści ze sklepu Profil Wino pomogą Ci także w wyborze idealnego trunku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here