Jak jeść pałeczkami

Ludzie na całym świecie zachwycają się japońską kuchnią. Pokochaliśmy ją nie tylko za sushi ale także ramen czy udon. Chociaż wiele japońskich dań znajduję się w europejskich restauracjach, okazuje się, że nadal mamy spore problem z posługiwaniem się pałeczkami.
Tradycja jedzenia pałeczkami sięga jak można wyczytać w wielu źródłach, dynastii Xia (2100-1600 lat p.n.e), ale nie zachowały się do naszych czasów żadne zapiski z tej epoki. W Chińskich dokumentach pierwsze ślady używania pałeczek pochodzą z epoki Zachodniej dynastii Zhou (1100 – 771 pne). Pałeczki są najpopularniejszymi sztućcami na świecie. Używa ich ponad dwa miliardy ludzi.
Saibashi czyli bardzo długie pałeczki mierzące około 30- 40 cm służą do gotowania, smażenia, także nakładania potraw gościom przez obsługę.Krótsze używane są jako sztućce do jedzenia potraw, ale również mogą być używane do gotowania.
Japońskie pałeczki wykonane są zazwyczaj z drewna lub bambusa, jednak możemy też spotkać pałeczki wykonane z kości a nawet metali szlacheckich. Najczęściej w restauracjach możemy spotkać pałeczki drewniane jednorazowe tzw. waribashi. Zawsze są ze sobą złączone, daje to gwarancję, że nikt wcześniej przed nami nie spożywał nimi posiłku. Hashi to specjalne pałeczki do sushi wykonane z niewypolerowanego drewna hashi.
Pytanie, które często zadają sobie europejczycy brzmi: jak jeść pałeczkami?
Samo jedzenie tym rodzajem sztućców nie jest trudne. Trzeba tylko pamiętać o kilku prostych zasadach.
Pierwsza pałeczka, która będzie nieruchomą podstawą, opieramy z jednej strony o błonkę łączącą kciuk z palcem wskazującym a z drugiej strony o koniuszek środkowego palca, przytrzymujemy ją palcem serdecznym i środkowym. Drugą pałeczkę układamy równolegle do nieruchomej i przytrzymujemy ją kciukiem oraz palcem wskazującym. Ważne jest, żeby były ułożone równolegle, w ten sposób aby ich końce znajdowały się jeden nad drugim. Przy pomocy górnej ruchomej pałeczki chwytamy jedzenie, opierając je o pałeczkę dolną.
Przestrzegając powyższych wskazówek znacznie ułatwi nam spożywanie np. sushi za pomocą pałeczek. Należy pamiętać, że nabijanie jedzenia na pałeczki jest uważane za niegrzeczne, jest to gest ofiarowania jedzenia zmarłym, dlatego należy się tego wystrzegać. Japończycy zwracają także uwagę na to aby nie oblizywać pałeczek, bawić się nimi a na pewno nie można wskazywać nimi ludzi czy pokazywać przedmioty oraz trzymać je w zamkniętej pieści. Można natomiast przystawić miseczkę blisko twarzy i zagarniać ryż pałeczkami wprost do ust.Cenna wskazówką jest informacja, że sushi można jeść także rękoma, ale ambitni na pewno będą walczyć z japońskimi sztućcami. Kiedy przerywamy lub kończymy jedzenie, pałeczki powinniśmy odłożyć na specjalną podpórkę hashioki lub na brzeg talerza. W żadnym wypadku nie wolno nam pozostawiać ich w jedzeniu. Łatwiej nam będzie spożywać pałeczkami, jeśli nie polejemy potrawy sosem a będziemy maczać w nim każdy kęs osobno. Porcję maczamy od strony ryby, w ten sposób unikniemy rozsypania się sklejonego wcześniej ryżu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *