Jak odblokować użytkownika na Facebooku?

Portale społecznościowe zyskują coraz większość popularność niemal na całym świecie. Dzisiaj już każdy może założyć konto, dzięki któremu opublikuje dowolne treści, czy też skontaktuje się ze znajomymi. Dzięki witrynom możemy także prowadzić własną działalność, czy też udzielać się w grupach i dzielić się pomysłami. Portale odwiedzane są codziennie przez miliony użytkowników, dlatego w prosty sposób możemy zareklamować siebie, a także stworzyć coś, co będzie interesujące dla innych obserwatorów. Konto możemy założyć także w celu kontaktowania się z bliskim osobami i znajomymi. Dzięki komunikatorom oraz dodatkowym możliwościom w szybki sposób prześlemy drugiej osobie nie tylko tekst, ale także zdjęcia i filmy. Portale społecznościowe umożliwiają także komentowanie postów i zamieszczanych materiałów. W ten sposób również możemy porozumieć się z innymi osobami, a także dodać każdego do listy kontaktów lub do znajomych.
Niestety czasami zdarzają się takie sytuacje, gdzie jesteśmy zmuszeni do zerwania dotychczasowej znajomości lub też do zablokowania osoby na danym portalu. Na Facebook’u często mogą wypisywać do nas nieznajome osoby, czy też znajomi, za którymi nie przepadamy. Na szczęście witryna udostępnia opcje, dzięki którym w każdej chwili możemy zablokować dowolnego użytkownika. Po takim działaniu osoba zostanie przeniesiona na listę zablokowanych, co sprawi, że nie będzie mogła się z nami kontaktować. Możemy także anulować tą operację w dowolnym czasie. Jak odblokować kogoś na fb? Wystarczy wejść w zakładkę, która znajduje się w prawym górnym rogu strony, zarówno na komputerze, jak i na urządzeniach mobilnych. Następnie szukamy sekcji ustawień, gdzie powinna znaleźć się opcja „Blokowanie”. Jeżeli wejdziemy w tą funkcję zobaczymy listę użytkowników, których wcześniej zablokowaliśmy. Następnie wystarczy już tylko wybrać możliwość „Odblokuj”, która pojawia się obok każdego imienia i nazwiska. W ten sposób umożliwimy ponowny kontakt osobom, które wcześniej widniały na naszej czarnej liście.
Jeżeli poszukujemy innych funkcji, które dostępne są na portalu, to warto wybrać ikonkę ze znakiem zapytania, która znajduje się obok zakładki z menu. Dzięki temu wyszukamy dowolne pytanie, które nas interesuje, a także odpowiedź i działania krok po kroku, które musimy wykonać. W ten szybki sposób dowiemy się jak korzystać z ustawień, a także jak obsługiwać niekiedy skomplikowane funkcje na portalu. Dzięki temu z czasem nauczymy się czegoś nowego i poznamy najpotrzebniejsze udogodnienia.
Pamiętajmy, że blokowanie użytkowników szczególnie przydaje się, gdy chcemy uniknąć zbędnego spamu, gróźb lub nieprzyjemnych rozmów. Warto zadbać o swoje bezpieczeństwo, a także unikać nieznajomych osób, które są dla nas niemiłe, czy też podszywają się pod inną osobę. W takim przypadku warto zgłosić takiego użytkownika do zespołu Facebook’a, który po weryfikacji może zablokować konto osoby podszywającej się pod kogoś innego. Najważniejsze jest, aby nie ufać każdej propozycji, a także nie wierzyć we wszystko, co dostajemy w prywatnych wiadomościach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *