herbata

Wielu osobom czarna herbata wydaje się napojem, który gości w domu na co dzień i nie wyróżnia się szczególnym smakiem. Ot, wrzucamy torebkę do wrzątku i pijemy ją tak, jak jesteśmy przyzwyczajeni. Jednakże prawdziwi smakosze wiedzą, iż to, co znajduje się w “ekspresówkach”, niewiele ma wspólnego z prawdziwym aromatem czarnej herbaty. Jak zatem ją wybrać, aby się w niej zakochać?

Na początek poznaj herbatę

Dobrze jest zacząć od zdobycia odrobiny wiedzy na temat samej herbaty. Jej ojczyzną są Chiny, skąd zawędrowała na cały świat: między innymi do Japonii, gdzie jest obecnie niezwykle znana i otoczona prawdziwym ceremoniałem. Po kolei poznawały ją także inne państwa: Rosja, Indie, kraje arabskie i w końcu Europejskie.

Mówiąc o herbacie, warto także pamiętać, iż posiada ona kilka różnych rodzajów. Pierwszym i najbardziej rozpowszechnionym w naszym kraju jest herbata czarna, o charakterystycznych, ciemnych liściach i czerwonym naparze. Jest poddawana fermentacji, czemu zawdzięcza swój aromat oraz długą trwałość.

Drugim, doskonale znanym rodzajem, jest herbata zielona, która posiada zielone liście i słomkowy napój. Nie jest poddawana fermentacji i może stracić aromat w ciągu jednego roku. Kolejna jest herbata biała, o najdelikatniejszym smaku, produkowana z najmłodszych, niefermentowanych liści. Po zaparzeniu ma wyjątkowo delikatne zabarwienie. Rzadziej spotykana w naszym kraju jest herbata żółta.

Warto wspomnieć także o ulung (oolong), która posiada całe, zwinięte liście. Ich brzegi, z powodu fermentacji, mają kolor przypominający czarną herbatę, ale wnętrze zbliżone jest do zielonej. Jej ciekawą cechą jest mocny aromat i możliwość wielokrotnego parzenia – w przypadku najlepszych gatunków nawet kilkanaście razy.

Aromat czarnej herbaty

W zależności od regionu pochodzenia, a także temu, jakiej obróbce została poddana, czarna herbata może charakteryzować się wieloma różnymi smakami. Standardowy, lekko cierpki smak “ekspresowych” to nie jedyny, jaki można znaleźć. Na przykład czarna herbata gruzińska posiada lekko słodkawy posmak, dlatego idealnie nadaje się jako dodatek do deserów. Przypadnie do gustu dzieciom, zwłaszcza z dodatkiem mleka i cukru lub miodu.

Wystarczy więc poszukać, aby znaleźć odpowiedni smak. Występują aromaty słodko-czekoladowe (Yunnan Złoty), kwiatowe (Darjeeling), owocowe (Wakocha Benifuki) i wiele innych. Aby w pełni je poznać, możemy zachęcić do eksperymentów i rozpoczęcia od tych smaków, które są najbardziej zbliżone do ogólnie lubianych w danym domu czy przez daną osobę. Jeśli więc ktoś najbardziej preferuje słodycz i smak, powinien zacząć od skosztowania wymienionej już herbaty Yunnan Złoty.

Ciekawym pomysłem może być także zakupienie zestawu czarnych herbat, który pozwoli na poznanie ich różnorodności i bogactwa. Jest on dostępny w sklepie eherbata.pl i serdecznie polecamy każdemu, kto dopiero zaczyna rozsmakowywać się w tym niezwykłym napoju.

Na koniec warto dodać już tylko jedno: herbatę zawsze należy wybierać w liściach, nie w torebkach, gdyż tylko ona charakteryzuje się prawdziwym, wspaniałym smakiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here