Jak zrobić rosół?

Rosół to zdecydowanie jedno z najbardziej klasycznych dań w naszym kraju. Nie ma chyba domu, w którym zupa ta nie gościłaby na stole przynajmniej raz na jakiś czas. Bardzo wiele polskich rodzin praktykuje nawet tradycję spożywania rosołu w każdą niedzielę jako pierwsze danie obiadowe, następnego dnia natomiast zamieniając go z kolei w równie popularną pomidorówkę. Rosół jest niezwykle smaczny – uwielbiają go przecież nie tylko dorośli, ale również dzieci – a na dodatek ma wiele właściwości zdrowotnych. Często więc podawany jest w szpitalach, sanatoriach czy przedszkolach. Wiele chorych osób twierdzi, że zjedzenie choć niewielkiej porcji rosołu sprawia, iż zdecydowanie lepiej się czują. Co ważne – koszt przyrządzenia tego dania nie jest specjalnie wysoki. Nie wymaga to również specjalnego wysiłku. Mimo tych niewątpliwych zalet, spora część ludzi nie ma pojęcia, jak zrobić rosół. Jak więc należy się do tego zabrać? Które składniki będą potrzebne? O czym trzeba pamiętać?

Aby zrobić zwykły, tradycyjny rosół drobiowy, musimy oczywiście najpierw zgromadzić odpowiednie produkty. W tym przypadku są to przede wszystkim warzywa i mięso – gotowane wspólnie stworzą wywar, na którym opierać się będzie całe danie. Co konkretnie jest potrzebne? Musimy kupić około kilogram kurczaka i włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Do tego przyda się oczywiście natka, cebula, czosnek, sól, pieprz, liść laurowy i oczywiście woda. Nie można zapomnieć, że zwykle rosół jedzony jest z makaronem (zazwyczaj są to nitki), choć niektórzy preferują tu zacierki lub ziemniaki – w tej kwestii panuje pełna dowolność. Oczywiście trzeba naszykować też garnek i wodę w ilości około 2 litrów.

Jeśli mamy zgromadzone potrzebne składniki, możemy przystąpić do pracy. Jak zrobić rosół? Zaczynamy od bardzo dokładnego umycia mięsa w chłodnej wodzie. Następnie umieszczamy kurczaka w napełnionym wodą garnku i wstawiamy na gaz. Całość musi gotować się około 40-50 minut. W tym czasie możemy zająć się włoszczyzną, którą musimy obrać i pokroić. Podobnie robimy z czosnkiem i cebulą. Gdy dodamy je do garnka z mięsem, należy całość uzupełnić niewielką ilością dodatkowej wody. To również moment na dodanie soli, pieprzu i listka laurowego. Wszystko razem powinno gotować się na wolnym ogniu co najmniej przez kolejną godzinę. Należy przy tym pozostawić nieco uchyloną na garnku przykrywkę. Co jakiś czas trzeba też podchodzić do gotującego się rosołu i zdejmować z niego warstwę, która się wytwarza na jego powierzchni (tzw. szumy). Na tym etapie warto również sprawdzić smak dania, aby ewentualnie dodać odpowiednich przypraw.

Gdy rosół będzie gotowy, wystarczy napełnić talerz ugotowanym wcześniej makaronem (lub ziemniakami) i całość zalać. Należy także dodać, że tradycyjna, drobiowa odmiana tego dania nie jest jedynym wariantem. Z książek kucharskich czy programów kulinarnych możemy dowiedzieć się, jak zrobić rosół również w innej wersji, np. z gęsi, kaczki, baraniny, wołowiny, a nawet przy użyciu cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *