Leczo

Jak zrobić leczo? W okresach letnio- jesiennych to pytanie zadaje sobie wiele osób, dlaczego? Ponieważ jest to doskonała pora na wykonanie tego dania. Produkty niezbędne do gotowania dostać można bez trudu i niewielkim kosztem na każdym targu czy w supermarkecie, są wtedy młode, świeże, pyszne, a częstokroć także ekologiczne.
Leczo jest to potrawa, która swoje pochodzenie zawdzięcza kuchni węgierskiej. Może być gotowane zarówno w sposób wegetariański, wegański, bezglutenowy, bezlaktozowy, jak i mięsny. Oryginalny przepis na leczo przez lata ulegał modyfikacji, dostosowywania do upodobań obywateli różnych krajów, że nie wiadomo już, jak wygląda oryginalny przepis. Przepisy zasięgnięte z książek kucharskich, od różnych blogerów kulinarnych, z programów telewizyjnych czy od mam i babć- często stoją w stosunku do siebie w sprzeczności. Samo zapytanie więc jak zrobić leczo nic nie daje, należy przeanalizować przepisy i wybrać ten, który najbardziej przemawia, później wykonać kulinarny eksperyment, którego skutkiem może być ugotowanie całkiem dobrego dania.
Zasadniczo odpowiedź na pytanie jak zrobić leczo zamyka się w doborze składników. Na Węgrzech leczo przyrządza się ze świeżych pomidorów oraz świeżej papryki, które podsmażone na smalcu dają niesamowity smak i aromat. Do tak przygotowanej bazy dodaje się zeszkloną cebulę, dodatek mięsny w postaci usmażonej słoniny, a niekiedy także kiełbasę- pokrojoną lub w całości, nierzadko podsmażoną. W kraju, który odpowiada za powstanie leczo podaje się je zarówno jako osobną, główną potrawę- wtedy zazwyczaj z „wkładką” z solidnej ilości kiełbasy, ale także jako dodatek do dań głównych- najczęściej potraw mięsnych,kurczaka czy kotletów schabowych.
Leczo jako potrawa smaczna, tania i relatywnie łatwa w przygotowaniu od lat gości na polskich stołach. Tutaj jednak odpowiedź na palące pytanie jak zrobić leczo nie jest tak oczywista. Polacy jak to mają w zwyczaju dostosowali oryginalny węgierski przepis do swoich gustów i możliwości i stworzyli niejako hybrydę węgierskiego leczo z prowansalskim ratatouille. Stało się tak za sprawą dodania do przepisu podstawowego cukinii bądź bakłażana. Potrawa na skutek tego zabiegu staje się bardziej treściwa i sycąca, jej konsystencja się nieco zmienia i sprawia to, że potrawa taka staje się „polska”. Częstym zabiegiem w polskiej wersji leczo jest zamiana smalcu na olej roślinny, co sprawia, że potrawa staje się zdrowsza. Można pokusić się o całkowite wyeliminowanie mięsa i jego produktów co skutkuje przemianie tego dania w potrawę nie tylko wegetariańską, ale i wegańską. Lista składników, którymi można wzbogacić leczo jest długa. W zależności od smaków, upodobań, a także zawartości lodówki można do tej potrawy dodać pieczarki, grzyby leśne, marchew, pietruszkę czy dynię. Kolejnym aspektem, z którym można eksperymentować są przyprawy. Leczo nie musi opierać się jedynie na papryce. Można pokusić się o zrobienie wersji na przykład orientalnej. Nieskończone możliwości w kuchni zaczynają się od zadania pytania: jak zrobić leczo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *