Suszone tradycje

Każdy z nas w swoim domu rodzinnym miał gotowany prawdziwy barszcz biały, który zawierał suszone grzyby. Nasze babcie na pewno nie raz serwowały rodzinie w święta Bożego Narodzenia suszone grzyby, które były w panierce oraz świąteczne bigosy z grzybami i kapustą. Są dania których nie umiemy sobie wyobrazić bez suszonych grzybów. Jednak aby je mieć trzeba wcześniej wybrać się na wyprawę do lasu na grzybobranie. Konieczne jest zabranie ze sobą odpowiedniego ekwipunku oraz ubrania.
Gdy mamy uzbierane piękne okazy grzybów z naszych zielonych lasów czas na ich przebranie, krojenie, mycie i segregowanie. Mniejsze nadają się wyśmienicie do marynaty, sosów itp. natomiast większe do suszenia. Suszenie zapewnia przydatność na dłużej ale również niesamowity zapach, który jest specyficzny. Suszyć można na różnie sposoby. Można zaczerpnąć informacji o tym jak suszyć grzyby u babci lub mamy, które robiły to w tradycyjny sposób. Jeśli oczywiście mamy do tego warunki. Najłatwiej i niezwykle ekonomicznie suszy się nad kominkiem, najlepiej typu „koza”. Ciepło jest uwalniane w każdą stronę co powoduje swobodne ułożenie kratki, na którą układamy grzyby. Ważne aby pamiętać o regularnym ich odwracaniu.
Można podobną czynność robić z zastosowaniem grzejnika. Funkcjonalnym pomysłem na suszenie grzybów jest również zwykły piekarnik. Jest dostępny w każdym domu. Przy tej metodzie trzeba pamiętać o częstym przewracaniu grzybów aby się nie przypaliły. Już jakiś czas temu na rynek weszły też specjalne suszarki do grzybów i owoców. Są one wygodne i zasilane przez prąd z gniazdka. Pomysłowa technologia cyrkulacji powietrza w zamkniętej małe przestrzeni, która posiada kondygnacje. Sprzęt nie wymaga ciągłej interwencji jaką jest przewracanie grzybów, bo nie ma szans, że się przypalą.
Grzyby suszone w domowych warunkach są zdecydowanie lepsze od grzybów suszonych kupionych w sklepie. Zachowują długą ważność do spożycia i trwałość. Ukryty w nich aromat i smak jest aktywowany dopiero podczas gotowania i obróbki cieplnej. Należy jednak pamiętać, że urządzenia przeznaczone do obróbki termicznej grzybów pochłaniają masę prądu. Takie urządzenia są zazwyczaj zaprojektowane z możliwością suszenia wielu rzeczy na raz aby oszczędzić energię. Ale jak wiadomo, lepiej skorzystać ze sprawdzonych starych sposobów jeśli tylko ma się taką możliwość. Jak wiadomo wiemy, że grzyby nie są zbierane przez cały rok. Jest tylko sezon, w którym grzyby występują. Zazwyczaj przypada on na koniec sierpnia do listopada. Oczywiście do urodzaju i wysypu grzybów musi zaistnieć kilka czynników równocześnie. Musi być stosunkowo ciepło oraz powinno popadać. Wierzenia ludowe mówią, że największe wysypy są po pełni księżyca. Nie wiem ile w tym prawdy ale być może tak właśnie jest.
Grzyby były od zawsze w naszej polskiej kuchni. Są ogólnie dostępne przez pewien czas wystarczy tylko wybrać się do lasu i je nazbierać. Można je potem zastosować w wielu daniach oraz jako przystawki. Ważne jest aby poznać grzyby trujące aby ich w żadnym wypadku nie zbierać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *