czarnuszka

Olej z czarnuszki powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni. Dlaczego? Ponieważ wykazuje szereg pozytywnych właściwości. Oczywiście pod warunkiem, że jest to olej tłoczony na zimno. W dzisiejszym artykule przybliżymy nieco bardziej specyfikę oraz korzystny wpływ oleju z czarnuszki na organizm człowieka.

Jaki jest skład oleju z czarnuszki?

Potwierdzeniem długiej historii oleju z czarnuszki jest fakt, iż potocznie nazywa się go „złotem faraonów”. To oznacza, że produkt ten był już znany za czasów starożytnego Egiptu. Od wieków olej z czarnuszki był powszechnie stosowany przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych. Aktualnie wykorzystuje się go m.in. jako środek pomagający na wrzody żołądka.

Istotnym składnikiem oleju z czarnuszki jest olejek eteryczny. W jego składzie można znaleźć trans-ametol, limonen, p-cymen, ditymochin, karwon tymolu, tymohydrochinon czy tymochinon. Ten ostatni związek jest uważany przez wielu ekspertów za najbardziej cenny składnik oleju z czarnuszki.

Jakie są właściwości oleju z czarnuszki?

Na pewno ucieszy Cię fakt, że olej z czarnuszki wykazuje szerokie spektrum pozytywnych właściwości. Oczywiście mówimy tu o oleju tłoczonym na zimno, który zachowuje największą gamę witamin, składników mineralnych i odżywczych. Eksperci uważają olejek z czarnuszki za idealny naturalny środek do walki z alergiami oraz infekcjami górnych dróg oddechowych. Olej z czarnuszki łagodzi katar sienny, nie wywołując przy tym żadnych skutków ubocznych. Stosowanie oleju z czarnuszki znacząco skraca czas leczenia zapalenia oskrzeli.

Olej z czarnuszki jest powszechnie stosowany w przypadku dolegliwości układu pokarmowego. Pomimo specyficznego smaku olej jest bardzo skuteczny w walce z refluksem, wrzodami żołądka i dwunastnicy, jak również zatruciami pokarmowymi. Zapewne spotkałeś się już z nazwą Helicobacter pylori. Ta bakteria jest jednym z głównych winowajców rozwoju choroby wrzodowej. Olej z czarnuszki skutecznie chroni przed nią Twój organizm. Dodatkowo wpływa pozytywnie na funkcje wątroby i wspomaga jej pracę.

Jeśli borykasz się z problemem wysokiego poziomu cholesterolu, to skutecznym lekarstwem może okazać się właśnie olej z czarnuszki. Ten produkt skutecznie obniża nie tylko poziom cholesterolu, ale także cukru we krwi. Stosując olej z czarnuszki, możesz zahamować rozwój cukrzycy typu II, miażdżycy oraz licznych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Olej z czarnuszki ma również pozytywny wpływ na odporność organizmu. Powoduje wzrost poziomu przeciwciał. To znacznie zmniejsza ryzyko infekcji przez bakterie i wirusy. Dlatego też jest polecany w szczególności osobom, które cierpią z powodu stale powracających infekcji.

Na końcu długiej listy pozytywnych właściwości oleju z czarnuszki warto wymienić także pozytywny wpływ na skórę i włosy. Preparat skutecznie chroni przed poparzeniami i łagodzi podrażnienia. Ponadto stanowi wsparcie leczenia łupieżu, trądziku, liszaja oraz AZS.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Musisz wiedzieć, że olej z czarnuszki ma dosyć specyficzny smak. Dla wielu osób nie jest on przyjemny szczególnie na początku stosowania. Dlatego stosowanie oleju powinieneś rozpocząć od niewielkich dawek. Dodawaj po kilka kropli oleju do potraw. Dzięki temu sam smak oleju będzie mniej intensywny, a Ty dostarczysz do organizmu odpowiednią ilość zawartych w nim związków.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat oleju z czarnuszki, to koniecznie odwiedź sklep internetowy Oleoteka. Znajdziesz tam wysokiej klasy oleje tłoczone na zimno, które będą stanowić doskonały dodatek do Twoich potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here