Osoby, które przestrzegają diety niskowęglowodanowej ze względu na medyczne wskazania lub jako sposób na zrzucenie wagi, bardzo często zupełnie rezygnują z jedzenia owoców. Niepotrzebnie! Istnieje sporo owoców, które zawierają niewiele węglowodanów, a mogą uzupełnić dietę o potrzebne naszemu organizmowi witaminy i minerały.
Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/dieta-owoce-niskoweglowodanowe/
Owoce – jeść czy nie jeść na diecie niskowęglowodanowej?
Diety niskowęglowodanowe polegają na tym, aby spożycie węglowodanów doprowadzić niemal do minimum. W pierwszej kolejności wyeliminowane zostają więc słodycze, słodzone napoje, wszelkie produkty, które zawierają cukier, a także białe pieczywo i produkty z białej mąki, czy też warzywa korzeniowe. Co jednak z owocami? Są one bogate w różnego rodzaju węglowodany, w tym w znacznej mierze w cukry proste.
To, czy możesz włączyć owoce do diety, jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej, zależy od wielu rzeczy. W zależności od tego, w jakiej kondycji jest Twój organizm, czy zmagasz się z cukrzycą czy też insulinoopornością, czy jesteś aktywny fizycznie, możesz sięgnąć po owoce lub nie. W wielu sytuacjach zamiast sięgnąć po bogaty w cukry proste cały owoc, lepiej zjeść niskowęglowodanowe warzywa. Wówczas będziemy mieć stuprocentową pewność, że nie przekraczamy zalecanych dawek węglowodanów. Takie postępowanie jest szczególnie wskzane na diecie ketogenicznej.
Jeśli natomiast dbasz o to, aby Twoja niskowęglowodanowa dieta była odpowiednio zbilansowana, jesteś aktywny fizycznie i nie masz ku temu zdrowotnych przeciwwskazań, możesz sięgnąć po owoce. Warto jednak mimo wszystko wiedzieć, które z nich zawierają najmniejsze ilości cukru.
Jakie owoce zawierają najmniej węglowodanów?
Gdy sięgamy po owoce o niskiej zawartości węglowodanów, mamy większą pewność, że nie zbombardujemy naszego organizmu zbyt dużą ilością glukozy, a jednocześnie dostarczymy mu odpowiednich witamin i minerałów. Nie wszystkie owoce są również słodkie, co świadczy o tym, że faktycznie zawierają mało glukozy. Takim owocem jest na przykład awokado – bardzo bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie o znikomej zawartości węglowodanów. Można więc je zdecydowanie włączyć do diety niskowęglowodanowej.
Wśród innych owoców, na jakie warto zwrócić uwagę, są m.in. pomidory, arbuz, truskawki, kantalupa, brzoskwinie. Osoby, które zdecydowały się na dietę niskowęglowodanową, naprawdę nie muszą stronić od owoców. Wystarczy je po prostu odpowiednio dobrać do menu.
Zobacz też: http://www.genotype.pl/na-czym-polega-dieta-ketogeniczna/