Chłodnie magazynowe zaliczają się do tych obiektów, które coraz częściej znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach. Pozwalają na przechowywanie głównie artykułów spożywczych w odpowiedniej temperaturze, dzięki czemu zachowują swoje właściwości. Jednak budowanie chłodni magazynowych wymaga odpowiedniego ich zaprojektowania, aby właściwie spełniały swoją funkcję.
Przede wszystkim odpowiednia temperatura
Chłodnie zazwyczaj służą do przechowywania warzyw i owoców, dlatego optymalnymi temperaturami są te w zakresie od 0 do 4 stopni Celsjusza. Jednym z kluczowych kryteriów, o jakich należy pamiętać, jest więc zachowanie odpowiedniej temperatury przez cały czas, bez gwałtownych skoków. Dlatego też budowanie chłodni magazynowej to w dużej mierze właściwe zaprojektowanie pomieszczeń, jak również niezbędnych instalacji tak, aby minimalizować ryzyko niechcianych zmian założonego zakresu temperatur. Nagłym skokom temperatury zapobiega nie tylko odpowiednio zaprojektowana instalacja chłodnicza, ale również właściwy układ pomieszczeń.
Funkcjonalny układ chłodni
Budując chłodnię, duży nacisk kładzie się na odpowiedni układ pomieszczeń. Powinien pozwalać nie tylko na przechowywanie, ale również bezproblemowy transport produktów do pomieszczenia docelowego. Pomieszczenia powinny zostać zaprojektowane tak, aby umożliwić oddzielenie od siebie różnych rodzajów produktów, nie tylko jak chodzi o ich przechowywanie, ale również transport i rozładunek czy załadunek. Dlatego zazwyczaj unika się sytuowania docelowych pomieszczeń do przechowywania zaraz przy wejściu do chłodni. Chwilowe różnice temperatur są bowiem dość spore i mogą niekorzystnie wpływać na przechowywane produkty.
Odpowiedni łańcuch chłodniczy
Istotnym elementem, gdy chodzi o chłodnie, jest zachowanie ta zwanego łańcucha chłodniczego. Jego podstawą jest zapewnienie odpowiedniej temperatury dla produktów w momencie transportu, rozładunku czy przechowywania. Zaplanowanie chłodni w dbałości o zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego jest niezwykle istotnym czynnikiem, wpływającym na jej użytkowanie w kolejnych latach.
Łatwość czyszczenia i dezynfekcji
Ponieważ chłodnie zazwyczaj służą do przechowywania artykułów żywnościowych, nie można zapominać o tym, aby były wykonane z odpowiednich materiałów. Powinny one ułatwiać nie tylko mycie powierzchni, ale również ich dezynfekcje, jeżeli zachodzi taka potrzeba. Dlatego coraz częściej do budowy chłodni wykorzystuje się materiały takie jak na przykład stal nierdzewna, spełniająca wiele, nawet bardzo surowych norm.