Babcine smaki

Wszyscy kochają domowe smaki. Zdrowa żywność, zaczyna zastępować nam nasze dotychczasowe produkty. Najlepszym rozwiązaniem byłoby hodowanie, uprawianie wszystkiego co trafia do naszego garnka w naszych własnych warunkach. Kury z własnego chowu,karmione wyłącznie świeżą, zdrową paszą… pyszne jajeczka,ale czym byłyby jajka bez majonezu?
Otóż to świeże jajka od kur z wolnego chowu, a majonez kupny – pełen chemicznych dodatków i ulepszaczy…
Stop wcale nie musi tak być.

Podpowiadam jak zrobić majonez, pyszny, domowy.
Zacznijmy od przygotowania wszystkiego co będzie nam potrzebne w zmaganiu się z tym niełatwym wyzwaniem.
Oto potrzebne nam składniki:
1 świeże jajko – najlepsze będzie takie wiejskie prosto od gospodarza tzn. od jego kury,
0,5 łyżeczki soli,
1 łyżka stołowa musztardy, ja używam musztardę sarepską,
0,5 litra oleju słonecznikowego, lub oliwy. Ja zdecydowanie wolę robić na oleju słonecznikowym,
1 łyżeczka pieprzu, najlepiej białego – nikt nielubi przecież oglądać czarnych paprochów w białym majonezie,
1,5 łyżki octu winnego,
miska i mikser lub też jeśli ktoś woli to wysokie naczynie i blender.
Wszystkie składniki musisz mieć w temperaturze pokojowej, to jest bardzo ważne.

Kiedy już mamy wszystkie składniki przyszykowane zaczynamy – do dzieła…
Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to uzbroić się w cierpliwość. Oj będzie ona bardzo potrzebna,ponieważ taki majonez to sztuka a ta ma spore wymagania co do swojego artysty.
Bierzemy jajeczko zlewamy je wrzącą wodą, dosłownie minutę w niej trzymamy. Po czym wyjmujemy, delikatnie, dokładnie oddzielamy białko od żółtka.Zwróćmy szczególną uwagę na to czy nie wpadła nam jakaś skorupka.Potrzebne będzie nam żółtko, tak więc przekładamy je do czystej miski, lub też wcześniej wspomnianego przeze mnie wysokiego naczynia ( nazwę je dzbanem).
Dodajemy nasze pół łyżeczki soli, odrobinę pieprzu, musztardę i ocet.
Po dodaniu wszystkich składników zaczynamy miksować. Mikser uzbrajamy w standardowe widełki, włączamy najszybszy bieg i lecimy… Powoli dolewamy, delikatnym strumieniem nasz olej. Jeśli uznasz, że majonez zbyt szybko gęstnieje lub zaczyna się ważyć zaprzestań lania oleju i kropelkami ciepłej wody zacznij go skrapiać do czasu póki nie zacznie ponownie robić się jednolity.

Jest to dość czasochłonny proces, ale jaki efekt…mniam, już mi ślinka cieknie na samą myśl.

Jeśli zdecydowaliście się na blender to dolewając oleju cienkim strumieniem do naczynia powolutku, stopniowo od dołu unosimy blender ku górze, by olej miał możliwość zmieszania się z pozostałymi składnikami.
No i miksujemy do czasu gdy uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję ulubionego majonezu.Zajmuje to trochę czasu, ale warto czekać na efekt końcowy.

Wyobraźcie sobie pyszne, niedzielne, śniadanie w rodzinnym gronie, ze świeżymi jajkami wysmarowanymi pysznym majonezem, posypane świeżo skrojonym szczypiorkiem. Co lepsze majonezem robionym własnoręcznie… niejeden, by pozazdrościł.
Taki majonez to dzieło sztuki, kto spróbuje raz na pewno zrezygnuje z gotowego kupnego produktu. Smacznego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here