Herbata z klasą

Niewątpliwie dla większości osób herbata jest tylko zwykłym napojem, którym popija się śniadanie. A mało kto wie, że ten szlachetny napar podawano na dworach chińskich cesarzy już przeszło 4500 lat temu. Do Europy dotarła dopiero w XVI wieku i od razu podbiła serca europejczyków. Jej liście wielokrotnie stanowiły cenny podarek, a sam proces parzenia i serwowania urósł do rangi rytuału. Z tego względu i teraz znajdzie się grono osób, dla których herbata i jej picie stanowi wymiar niemalże duchowny. A coś takiego wymaga odpowiedniej oprawy.

Nic nad porcelanę

By być wiernym tradycji, koniecznie musimy zaopatrzyć się w stosowny serwis do herbaty. Szklanki z koszyczkami albo duże kubki należy od razu odrzucić. Powinny to być przede wszystkim filiżanki o pojemności od 120 do 180 ml. Ich kształt również nie pozostaje bez znaczenia. Muszą mieć szeroko otwarte obrzeża i zwężać się ku dołowi. Materiał, z którego serwis do herbaty został zrobiony, powinien być dobrym przewodnikiem ciepła. Idealna jest zatem porcelana.

Kameralnie, czy z rozmachem?

Ile elementów powinien zawierać serwis do herbaty, zależy w głównej mierze od ilości osób, które będą z niego korzystać. Jeśli herbatę pijemy jedynie w niewielkim gronie najbliższych znajomych, to zestaw dla sześciu osób powinien w zupełności wystarczyć. Jednak bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie serwis dla dwunastu gości. Nigdy nie wiadomo, kto nas może odwiedzić, a podanie herbaty w różnych naczyniach będzie wielkim faux pas.

Filiżanki to nie wszystko

Czy mały, czy duży, serwis do herbaty z prawdziwego zdarzenia nie może ograniczać się jedynie do filiżanek. Niezbędne są podstawki. Nie tylko nadadzą elegancji, ale będą spełniać bardzo praktyczną rolę. Kładąc na nich gorącą filiżankę, nie uszkodzimy blatu. Dodatkowo możemy na nim zaserwować ciasteczko i jest dobrym miejscem do odłożenia łyżeczki.

Herbaty nie powinno się podawać od razu w filiżankach. Warto zatem zaopatrzyć się w dzbanek. Możemy w nim przygotować napar albo przynieść wrzątek, którym dopiero zalejemy susz. Oczywiście nie możemy zapomnieć o cukierniczce. Choć prawdziwi smakosze odżegnują się od słodzenia herbaty, to jednak zdecydowana większość pijących stosuje ten słodki dodatek. Pamiętajmy, że picie herbaty powinno przede wszystkim sprawiać nam przyjemność, a nie być przykrym obowiązkiem. Ostatecznym dopełnieniem serwisu do herbaty będzie niewielki dzbanuszek do mleka, idealny by zaserwować klasyczną bawarkę.

Sposobów przyrządzania herbaty i jej gatunków są dziesiątki jeśli nie setki i nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy wypróbowali każdy z nich. Pamiętajmy jednak, że jej odpowiednie podanie wzmocni i wzbogaci smak, a to jest przecież najważniejsze. Odpowiedni serwis do herbaty na pewno nam to zapewni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here