Jak odpowietrzyć kaloryfer?

Główną przyczyną zapowietrzania kaloryferów jest nieodpowiednie wypełnianie mechanizmu ogrzewania centralnego. W przypadku instalacji co. napełniania jest ona wodą pochodzącą z wodociągów. Wśród cieczy znajdują się małe pęcherze powietrza, które powodują zapowietrzanie grzejników. Inną przyczyną zapowietrzania kaloryferów jest przedostawanie się powietrza do obiegu rurami, które są wykonane z tworzywa sztucznego. Ciężko przeciwdziałać temu zjawisku. Elementy pochodzenia sztucznego nie są całkowicie szczelne.

Jak odpowietrzyć kaloryfer? Sprawa jest prosta. Wystarczy odpowiednio się przygotować. Niezbędny w tej sytuacji okaże się śrubokręt bądź specjalny kluczyk, który powinien być dołączony do zestawu wraz z kaloryferem. Dodatkowo należy zaopatrzyć się w wiadro lub miskę, do których będzie spływać woda w przypadku ręcznie odkręcanych zaworów. Należy wziąć pod uwagę, że przy odpowietrzaniu kaloryferów cała instalacja powinna być wystudzona. W przypadku odpowietrzania grzejnika, w którym zawarta jest ciepła woda, czynność ta będzie mniej efektywna. Aby nie wychładzać całej instalacji, wystarczy zakręcić jedynie zawór grzejnika. Wtedy woda szybko wystygnie we wnętrzu, a cała konstrukcja będzie gotowa do odpowietrzenia. Korzystnie jest też zwiększyć ciśnienie w instalacji co. do około 1,3 atmosfery. Można tego dokonać, dopuszczając wodę do grzejnika. Woda będzie wypierać wtedy powietrze wzwyż, a to ułatwi dokładne odpowietrzenie kaloryfera. Wszystkie kroki przygotowawcze tu przedstawione dotyczą grzejników, które zawierają ręczny zawór odpowietrzający.

W przypadku grzejnika aluminiowego bądź płytowego (panelowego) metoda odpowietrzania kaloryferów jest taka sama. Pierwszym krokiem będzie sprawdzenie zaworu termostatycznego. Należy ustawić go w pozycji zamkniętej. Następnie powinno się ustawić naczynie, do którego spłynie woda z grzejnika, tuż pod zaworem odpowietrzającym. W kolejnym kroku należy odkręcić zawór odpowietrzający. Wystarczy użyć śrubokręta lub klucza do tego przeznaczonego. Po wszystkim należy odczekać, aż powietrze wydostanie się na zewnątrz, a ze szczeliny wypłynie woda. W ostatnim kroku należy zakręcić zawór odpowietrzający. Odkręcić należy również termostat do poprzedniej pozycji.

Jeśli celem będzie odpowietrzenie kaloryfera wykonanego z żeliwa bez odpowietrzacza, trzeba będzie dokonywać tego z większą precyzją i dokładnością. Niestety większość grzejników żeliwnych nie posiada ani ręcznych, jak również automatycznych odpowietrzaczy. W przypadku tego typu kaloryfera najlepiej, jeśli odpowietrzanie wykonują dwie osoby. W pierwszym kroku należy przygotować miskę, którą umieszcza się pod krańcem grzejnika. Dodatkowo należy zaopatrzyć się w dwa płaskie klucze nastawne. Następnie należy zamknąć zawór termostatyczny (najczęściej wystarczy ustawić go na pozycji „0”). W kolejnym kroku delikatnie luzuje się śrubunek, wykonując niepełny obrót. Należy uważać, by nie wytworzyć zbyt dużej szczeliny. Jeśli odgłos uchodzącego powietrza będzie słyszalny, należy przerwać odkręcenie śrubunku. Przedostatnim krokiem będzie zakręcenie śrubunku, gdy z grzejnika będzie wyciekać wyłącznie woda. Ostatecznie należy odkręcić termostat, ustawiając go w poprzedniej pozycji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here