Duża lodówka to naprawdę sporo miejsca do przechowywania ulubionych produktów. Ale jak zrobić to w najbardziej optymalny sposób i wykorzystać przy tym naturalne zalety budowy lodówki? Podpowiadamy, od czego zależy sposób układania jedzenia w naszych lodówkach! To proste, ale bardzo ważne.
Z artykułu dowiesz się:
- jak rozkłada się temperatura w lodówce,
- w jakich pojemnikach najlepiej przechowywać jedzenie,
- jakie cechy i funkcje lodówki mają znaczenie przy przechowywaniu żywności.
Wiele osób zadaje sobie pytanie – dlaczego prawidłowe przechowywanie żywności ma znaczenie? A odpowiedź jest bardzo prosta. Dzięki właściwemu przechowywaniu żywności jest ona dłużej zdatna do spożycia. Co za tym idzie – mniej jedzenia się marnuje i nieco rzadziej możesz chodzić na zakupy. A to ma duże znaczenie, zwłaszcza teraz!
Jak rozkłada się temperatura w lodówce?
Temperatura w lodówce różni się w zależności od miejsca. Zasada jest prosta – im jest niżej, tym jest chłodniej. Tak jest skonstruowana zarówno lodówka side by side, jak i tradycyjna.
Dzięki tej zasadzie nie tylko przechowujesz produkty zgodnie z ich potrzebami, ale też przy okazji utrzymujesz porządek w lodówce. Otwierasz ją i intuicyjnie wiesz, gdzie sięgnąć, gdy szukasz konkretnej grupy produktów.
Na górnych półkach panuje dość wysoka temperatura – nawet ok. 8°C. Właśnie dlatego najlepiej trzymać tam:
- wszelkie produkty mleczne (niska temperatura zabija żywe kultury bakterii),
- przetwory (np. dżemy),
- wcześniej przygotowane jedzenie (np. obiad do pracy).
Środkowe półki to przestrzeń, w której temperatura wynosi 4-5°C. Są to idealne warunki dla:
- wędlin,
- przetworów rybnych,
- masła,
- jajek.
Przy okazji pamiętaj, żeby nie myć jajek przed włożeniem ich do lodówki. Pozbawisz je naturalnej ochrony i skrócisz ich czas przydatności do spożycia.
Na dolnych półkach lodówki jest najzimniej. Tam warto więc trzymać produkty, które wymagają działania niskich temperatur dla zachowania świeżości na dłużej, takie jak:
- surowe mięso,
- ryby,
- owoce morza.
Szuflady z kolei (w których panuje ok. 10°C) to miejsce np. na warzywa i owoce.
Pojemniki na żywność – w czym przechowywać jedzenie w lodówce?
Do wyboru masz całkiem spory asortyment pojemników na żywność, z których możesz korzystać. Bo to, że warto z nich korzystać, wynika z wielu czynników. Przede wszystkim z tego, że w lodówce jest dość suche powietrze, a to oznacza realne ryzyko szybkiego zeschnięcia się przechowywanych produktów.
W przechowywaniu żywności sprawdzają się:
- 1) pojemniki plastikowe – upewnij się tylko, że wybrane pojemniki mają odpowiedni atest, w przeciwnym razie mogą wchodzić w niepożądane reakcje z różnymi produktami,
- 2) pojemniki szklane lub ceramiczne – bezpieczne przy każdym rodzaju jedzenia, ale pamiętaj o szczelnym przykryciu, żeby zapachy w lodówce nie przechodziły na inne produkty,
- 3) pojemniki silikonowe – zajmują niewiele miejsca w szafce i sprawdzą się przy przechowywaniu jedzenia w zamrażarce,
- 4) pojemniki próżniowe – zapewniają najdłuższą przydatność do spożycia i nie przepuszczają żadnych zapachów.
Warto skorzystać też z folii aluminiowej czy papieru. Pamiętaj jednak, że przechowywane produkty warto mimo wszystko dość szybko zjeść.
Poznaj cechy i funkcje lodówki, które mają znaczenie w przechowywaniu żywności
Twoje potrzeby mają dla nas znaczenie, dlatego nasze lodówki są budowane tak, żeby czynić Twoją codzienność prostszą i przyjemniejszą. Myślimy o wszystkim – także o prawidłowym przechowywaniu żywności. W końcu od tego są lodówki!
Właśnie dlatego w lodówkach side by side marki Toshiba:
- jest aż 26 przegródek, które tylko czekają na odpowiednie wykorzystanie,
- umieściliśmy komorę zmienną, co oznacza, że w razie potrzeby część zamrażarki możesz zamienić w chłodziarkę,
- zastosowaliśmy technologię Plasma Pure, która dzięki jonom dodatnim i ujemnym zabija bakterie, neutralizuje zapachy i oczyszcza schłodzone powietrze!
Nie sposób zapomnieć także o naprawdę dużej pojemności naszych lodówek. Pomieścisz tam zakupy dla dużej rodziny – nie tylko od święta, ale i na co dzień.