W erze supermarketów każdy z nas ma na wyciągnięcie ręki wiele składników, produktów z całego świata, lecz mimo tej różnorodności istnieją produkty, które są absolutnie niezbędne w kuchni i bez których ciężko jest zrobić obiad, kolację czy coś słodkiego na ząb. Takim produktem są właśnie jajka!
Jajek używamy do niezliczonej ilości potraw… potrzebujemy ich do ciast, panierek, zup, przeróżnych przystawek, ale także chętnie są zjadane w potrawach, w których są głównym składnikiem jak na przykład jaja gotowane na twardo, jaja gotowane na miękko, jaja sadzone czy wreszcie jakże popularna jajecznica.
Półki hipermarketów uginają się pod jajkami, które różnią się ceną. Podzieloną są na klasy: A- ekstra(najświeższe – nie starsze niż siedem dni), A, B i C (chodź te ostatnie nie nadają się do sprzedaży detalicznej). Oczywiście najlepszym wyborem są te z klasy A-ekstra, jednak klasa A też jest dobra. Chyba że mamy dostęp do jaj swojskich od babci czy znajomego ze wsi to jak najbardziej jajecznica będzie najlepsza na właśnie takich jajkach, nic nie jest w stanie pobić smaku tej potrawy gdy główny składnik pochodzi od szczęśliwych, dobrze karmionych kur.
Podsumowując, pierwszym najważniejszym elementem dobrej jajecznicy są dobre jajka, ale ta potrawa z samymi jajeczkami wydaje się często łysa i wybrakowana.
Jak zrobić jajecznice, która zaskoczy? W zasadzie możliwości jest bardzo wiele – zależnie od tego kto co lubi. Dodać możemy praktycznie wszystko byle składniki nie gryzły się ze sobą.
Latem wyśmienicie smakuje jajecznica na maśle z cebulką i świeżym szczypiorkiem, który w tym okresie można dostać i w sklepach i na targach a nawet wyhodować sobie samemu w doniczce na balkonie. Późnym latem śmiało można dodać popularne w Polsce kurki. A co poza sezonem kurkowym? Fanów grzybków powinny zadowolić także zwykłe pieczarki.
Podstawowymi dodatkami do jajecznicy są cebulka i jakaś kiełbaska, która akurat zalega w lodówce. Jednak nie każdy z nas chce jeść mięso lub nie każdy z przyczyn zdrowotnych może sobie na to pozwolić. Na szczęście warzywa także są mile widziane jako uzupełnienie potrawy – na tym polu bezkonkurencyjnie królują pomidory. Te koktajlowe mogą być za słodkie lecz malinówki będą tutaj idealne – chociaż wszystko zależy od gustu.
Aby podnieść nasycenie brzuszka jajecznicą można spotkać się także z propozycją dodania żółtego sera. Tutaj jednak trzeba uważać i dobrze wyczuć sytuację tak aby nie okazało się że danie wyszło nam mdłe.
W kuchni wiele zależy od tego na co mamy ochotę, co lubimy i jak wielką wyobraźnią gospodarujemy. Jajecznica może na prawdę zaczarować, jednak podstawą dobrego dania są dobre składniki. Dobre składniki to świeże produkty, produkty ekologiczne, w których ilość używanej chemii jest ograniczona. Najpewniejsze jest to co sami zasiejemy w ogródeczku, na działce ale jeżeli nie mamy takiej możliwości to dobrze jest wybierać produkty sezonowe. Chyba każdy wie, że jabłka smakują najwspanialej jesienią, pomidory latem a mandarynki zimą.