Właściwości octu jabłkowego znane są już od pokoleń. Jest on znakomitym kompanem między innymi w walce z nadprogramowymi kilogramami. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że działa antybakteryjnie. Ponadto znakomicie sprawdza się jako kompan w codziennej pielęgnacji. Do tego jeszcze można śmiało wykorzystać jego potencjał na drodze do walki z brudem i kurzem. Sprawdź, jaki potencjał drzemie w occie jabłkowym i dlaczego warto po niego sięgać, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.
Co to jest ocet jabłkowy?
Naturalny ocet jabłkowy to napój stworzony na skutek fermentacji jabłek. Oprócz tego, że charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem, jest też aktywny biologicznie. Zanim będzie gotowy do spożycia (stanie się niefiltrowanym octem z jabłek), musi minąć dwuletnia, dwuetapowa fermentacja. To właśnie jej zawdzięcza on swoje właściwości. O jakim procesie mowa?
W przypadku pierwszego etapu mowa o tym, że należy zmiażdżyć dojrzałe i soczyste jabłka, aby wycisnąć z nich sok. Kolejny krok, to dodanie do powstałego płynu drożdży. Te zmieniają go w alkohol (cydr) na skutek fermentacji cukrów. Czas na etap drugi, w którym dodawane są bakterie powodujące dalszą fermentację, aby koniec końców doprowadzić do powstania kwasu octowego. Dobrej klasy produkt pozbawiony jest wody, chemii i cukrów. Tak przygotowany ocet jabłkowy trafia do butelki. Aby mógł zachować swoje cenne właściwości, najlepiej, aby była wykonana z grubego szkła i ciemna. Powód? Taka ochroni składniki zarówno przed temperaturami, jak i światłem słonecznym.
Właściwości octu jabłkowego – cenne źródło witamin i minerałów
Wśród właściwości octu jabłkowego warto wymienić przede wszystkim to, że stanowi on bogate źródło wielu cennych dla zdrowia witamin, jak również składników mineralnych. Wśród nich istotne miejsce zajmują wit. A, C, E, D. Nie brakuje w nim także witamin z grupy B, w tym B1, B2, B6 i kwasu foliowego, czyli B9. Do tego należy dodać enzymy i aminokwasy, pektyny, biotynę, jak również takie składniki mineralne jak m.in. wapń, miedź, magnez, potas, krzem i siarka.
Ocet jabłkowy wykazuje właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne (potwierdzono, że zwalcza E. Coli i S. aureus). Jest skuteczny na drodze do walki z grzybicą, w tym grzybami z grupy C. albicans.
Ponadto ocet pomaga między innymi w:
- pozbyciu się nadprogramowych kilogramów,
- PCOS,
- równoważeniu poziomu cukru we krwi,
- zwiększaniu liczebności wspierających mikrobion jelit bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium,
- poprawie bariery ochronnej skóry i przywróceniu jej naturalnego PH,
- zmniejszeniu objawów cukrzycy typu 2,
- regulowaniu optymalnego poziomu cholesterolu we krwi,
- zapobieganiu zgagi i problemów żołądkowych,
- nadpotliwości,
- walce z pierwszymi symptomami infekcji (w duecie z miodem i szklanką ciepłej wody),
- zwiększaniu odporności,
- obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi.
Zastosowanie octu jabłkowego w domu, w pielęgnacji i w kuchni
Ocet jabłkowy i jego cenne właściwości lecznicze znane są od tysięcy lat. Już w starożytności nasi przodkowie bardzo chętnie wykorzystywali go m.in. jako środek spożywczy, jak również do marynowania. Nawet sam Hipokrates docenił jego potencjał i przepisywał go jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości.
Ocet jabłkowy świetnie sprawdza się w kuchni. Możesz używać go do przygotowywania wielu potraw i wzbogacania nim ich smaku. Znakomicie spisuje się wraz z oliwą z oliwek jako baza do sosów do sałatek – zwłaszcza tych, gdzie na pierwszym planie masz do czynienia z zielonymi liśćmi, ogórkami czy pomidorami. Z pomocą octu jabłkowego przygotujesz także aromatyczne marynaty do warzyw, pasty kanapkowe, smoothies czy szejki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go do zakwaszania zup tuż przed podaniem ich na talerzu. Doskonale sprawdza się także do konserwowania produktów spożywczych czy baza majonezu domowej roboty.
Co ciekawe, ocet jabłkowy ma również bogatą historię jako naturalny kosmetyk. Nasze babcie stosowały go jako nabłyszczacz na włosy czy środek do rozjaśniania przebarwień na skórze. Dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustrojowym może pomóc Ci w regeneracji bariery skórnej i zapobieganiu infekcjom. Ponadto wykazuje się działaniem przeciwzmarszczkowym i jest ogromnym wsparciem dla cery naczynkowej. Pamiętaj jednak o tym, aby przy stosowaniu octu jabłkowego na skórę zadbać o odpowiednie proporcje. Zmieszaj go np. z wodą czy jogurtem w stosunku 1:5 lub mniejszym – wtedy unikniesz ewentualnych podrażnień skóry. Na bazie octu jabłkowego możesz przygotować domowe toniki, peelingi czy maseczki do twarzy. Świetnie sprawdzi się także w roli płukanki do włosów czy kompresów.
Ocet jabłkowy jako alternatywa dla tradycyjnej chemii gospodarczej? To świetne rozwiązanie dla osób, które chcą ograniczyć ilość detergentów stosowanych w domu. Znakomicie sprawdza się w roli środka czyszczącego do różnych powierzchni takich jak m.in. podłogi, okna czy blaty kuchenne, a pozbędziesz się nie tylko zabrudzeń, ale również przykrych zapachów. Śmiało stosuj go także w łazience.