Zgaga to nieprzyjemna dolegliwość, zazwyczaj objawiająca się pieczeniem w okolicach mostka. Czasem promieniuje również aż do gardła, przez co staje się nie do zniesienia. Potrafi zepsuć nawet cały dzień. Ciężko jest się jej pozbyć. Z jednej strony można postawić na specjalne tabletki, które przyniosą ulgę, a z drugiej na domowe sposoby. Jest ich całkiem sporo, a przy okazji są w pełni bezpieczne. Można je śmiało wypróbować i wybrać dla siebie ten najlepszy!
Co powoduje zgagę?
Zgaga to schorzenie, które dotyka bardzo dużej liczby osób. Dochodzi do niej w momencie, kiedy zaburzona zostaje praca dolnego zwieracza przełyku. Jest to istotny mięsień, który odpowiada za przepływ treści pokarmowej do żołądka. Jeśli jest uszkodzony, a żołądek przepełniony, może dojść do cofnięcia się treści żołądkowej do przełyku, a także kwasu żołądkowego. Specjalistycznie nazywa się to refluksem żołądkowo-przełykowym. Osoba, która cierpi an to schorzenie, odczuwa piekący ból, niemal palący, który promieniuje do klatki piersiowej. Nierzadko można również odczuć gorzki smak w ustach.
Na złą pracę zwieracza, wpływają takie czynniki, jak:
- nadwaga,
- brak ruchu,
- zła dieta.
Do zgagi dochodzi takie w sytuacjach, kiedy:
- żołądek jest przepełniony,
- ostatnio zjedzony posiłek był smażony, zbyt tłusty,
- ostatnio zjedzone zostały ostre przeprawy,
- pokarm został niedokładnie przeżuty.
Często zgaga jest wynikiem picia zbyt dużej ilości alkoholu oraz palenia papierosów.
Co może pomóc podczas pieczenia żołądka?
Występująca sporadycznie zgaga u pacjenta nie jest jeszcze wielkim powodem do zmartwień. Gorzej, kiedy występuje mniej więcej 2 razy w tygodniu. Wtedy jest już prawdziwą chorobą wymagającą leczenia.
Co może pomóc, kiedy ma się zgagę? Jak pozbyć się zgagi https://dietly.pl/blog/zgaga-czym-jest-i-jak-sobie-z-nia-radzic skutecznie, by nie powróciła tego samego dnia? Przede wszystkim warto zapoznać się z domowymi sposobami na zgagę.
Domowe sposoby na zgagę
Zgaga często porównywana jest do czkawki w kwestii tego, iż nie na każdego człowieka działają te same sposoby. Domowych metod radzenia sobie ze zgagą jest mnóstwo, ale trzeba dobrać je pod siebie i swój organizm. Jednym z nich jest imbir — wystarczy przez kilka minut rzuć plaster świeżego imbiru, aby w szybkim tempie poczuć ulgę. Świetną metodą są też niesolone prażone migdały. Działają podobnie jak imbir, jednak mogą być dla wielu osób znacznie łatwiejsze do przeżucia. Wiele osób ceni sobie kleik z siemienia lnianego. Jeśli powyższe sposoby nie sprawdziły się u Ciebie, koniecznie sprawdź napary z:
- prawoślazu lekarskiego,
- rumianku,
- kopru włoskiego,
- mięty.
Niemała liczba osób sięga często po mleko. Jest ono skuteczne przez wzgląd na wapń oraz białko. Zobojętnia ono kwasy, przez co skutecznie pomaga w pozbyciu się uciążliwego pieczenia. Zamiennie można pić kefir bądź maślankę. Doskonale sprawdza się nabiał, ponieważ zwykle jest pod ręką, a ponadto przez jakiś czas nie czuć tego nieprzyjemnego uczucia palenia.