Co zamiast papieru do pieczenia frytek

Zdarza się, że brakuje w kuchni nawet najprostszych akcesoriów, dokładnie wtedy, kiedy ich najbardziej potrzebujemy. Jednym z oczywistych jest papier do pieczenia. Na szczęście w wyjątkowych sytuacjach możemy zastąpić go czymś innym.

Papier śniadaniowy

Przygotowując frytki, możemy zastąpić papier do pieczenia innymi akcesoriami kuchennymi.  Należy jednak pamiętać, że nie należy używać żadnego produktu, jeżeli nie mamy pewności, czy jest odporny na działanie wysokich temperatur. To bardzo ważne, ponieważ może dojść do pożaru! A więc co zamiast papieru do pieczenia? Dobrym zamiennikiem jest papier śniadaniowy. Wystarczy tylko nasmarować go olejem i rozłożyć frytki.

Naczynie żaroodporne

Naczynie żaroodporne jest oczywiście przystosowane do pieczenia w wysokich temperaturach. Nie ma wówczas konieczności wykładania go papierem ani folią. Wystarczy tylko wysmarować naczynie tłuszczem i ułożyć frytki. Jest to oczywiście bardzo dobry sposób pieczenia potraw, jednak warto pamiętać, że w takim naczyniu jednorazowo będzie można upiec małą ilość frytek.

Folia aluminiowa

Doskonałym zamiennikiem papieru do pieczenia jest folia aluminiowa. Jednak frytki pieczone w ten sposób mogą do niej przywierać. Jak tego uniknąć? Wystarczy tylko posmarować ją oliwą i ułożyć równomiernie frytki. Należy przestrzegać jednej podstawowej zasady – produkty kładziemy na matowej stronie folii aluminiowej. Nie można jej też używać w mikrofalówce! Folią aluminiową możemy przykryć całą powierzchnię blaszki, dzięki czemu zmieścimy jednorazowo dużą ilość frytek. To bardzo proste i skuteczne rozwiązanie!

Masło i bułka tarta

Jednym z nieoczywistych sposobów na przygotowanie frytek bez papieru do pieczenia jest wysmarowanie blaszki masłem, a następnie obsypanie bułką tartą. Warstwa powinna być stosunkowo cienka, aby zakrywała całą przestrzeń. Tym sposobem frytki zyskają nowy, ciekawy smak. Warto wybrać ten sposób, jeżeli nie posiadamy papieru do pieczenia ani innych akcesoriów.

Jak przygotować idealne frytki bez papieru do pieczenia?

Domowe frytki z piekarnika to doskonały zamiennik frytek sklepowych. Co prawda ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne, jednak efekt będzie o wiele lepszy. Jak przygotować pyszne frytki z piekarnika? Będą potrzebne następujące składniki: ziemniaki, oregano, bazylia, tymianek, kurkuma, majeranek i słodka papryka. Oczywiście możemy wykorzystać dowolne przyprawy, które najbardziej nam smakują. W pierwszej kolejności należy obrać i umyć ziemniaki. Następnie kroimy je w podłużne paski w kształcie frytek.

Jeżeli zależy nam, aby wszystkie miały idealny kształt, można wykorzystać specjalną krajalnicę do frytek lub maszynkę do krojenia ziemniaków w słupki. W końcu bardzo ważny jest nie tylko smak potraw, ale również ich wygląd. Za pomocą maszynki możemy nadać ziemniakom inny kształt. Bardzo ładnie prezentują się popularne sprężynki.

Tak przygotowane ziemniaki należy wymieszać z ulubionymi przyprawami. Wystarczy tylko do miski wlać oliwę i wymieszać z ziołami. Danie pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 15–20 minut (w przypadku cienkich frytek), do zarumienienia. Najlepiej układać frytki jedna obok drugiej, tak aby wszystkie równomiernie się przypiekły. Gotowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here