Hashimoto

Jak pokazują badania, choroba Hashimoto dotyka dziś znacznie więcej osób niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu. W znacznym stopniu jest to spowodowane zmianami w stylu życia i sposobie odżywiania. Co zatem powinniśmy jeść przy leczeniu choroby Hashimoto oraz w celu uniknięcia jej?

Czym jest choroba Hashimota?

Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy, czyli choroba, która może doprowadzić do wyniszczenia tego gruczołu i spadku produkowanych przez niego hormonów. Należy do chorób autoimmunologicznych, czyli takich, w których układ odpornościowy atakuje własne komórki i tkanki. Dużym problemem jest to, że choroba Hashimoto przez wiele lat może przebiegać łagodnie lub bezobjawowo i powodować bardzo poważne konsekwencje zdrowotne jak np. choroby serca czy niepłodność. Leczenie choroby Hashimoto polega na leczeniu niedoczynności tarczycy lekami zawierającymi lewotyroksynę oraz na zmianie swoich nawyków żywieniowych i prowadzeniu zdrowego trybu życia. Choroba Hashimoto jest jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy, czyli stanu, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów dla potrzeb organizmu. W związku z tym wiele funkcji organizmu zostaje spowolnionych (w tym również przemiana materii). Dokładna przyczyna choroby Hashimoto nie jest znana. Uważa się, że do jej wystąpienia mogą przyczynić się m.in. uwarunkowania genetyczne, czynniki hormonalne, nadmiar jodu i narażenie na promieniowanie radioaktywne. Zwiększone ryzyko rozwoju choroby istnieje u osób, u których w rodzinie występowały przypadki choroby Hashimoto oraz u cierpiących na inne schorzenia autoimmunologiczne, np. cukrzyca typu 1 i celiakia. Sposobem na zapobiegnięcie wystąpienia choroby oraz nieodłącznym elementem leczenia jest dieta Hashimoto.

Jak odżywiać się przy Hashimoto?

Dieta w chorobie Hashimoto jest bardzo ważnym elementem wspomagającym leczenie. Jej celem jest wyciszenie reakcji zapalnych, co może złagodzić objawy choroby. Dieta w chorobie Hashimoto to dieta, której głównym celem jest wsparcie farmakoterapii poprzez stymulację syntezy hormonów tarczycy i tkankowej konwersji T4 do T3, przyśpieszenie przemiany materii oraz wyciszenie reakcji zapalnych wynikających z autoagresji układu odpornościowego. Aby to osiągnąć, przy planowaniu diety trzeba zwrócić uwagę na podaż niektórych witamin i minerałów, takich jak witamina D, cynk, jod, żelazo i selen oraz na odpowiednie proporcje makroskładników – białka, tłuszczów i węglowodanów. Trzeba również zwrócić uwagę na odpowiednią ilość owoców i warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here