Jak zrobić gulasz, czyli węgierskie danie narodowe, oryginalnie składające się z mięsa, papryki oraz cebuli. Wybór mięsa jest w zasadzie dowolny, może to być wołowina, wieprzowina, cielęcina, baranina, jagnięcina, kurczak, indyk, dziczyzna- sarna, królik, dzik- czy ryba. Mięso na oryginalny gulasz powinno być dobrze przyrumienione, czy to za sprawą smażenia na gorącym tłuszczu co sprawi, że zewnętrzne partie pokawałkowanego mięsa zamkną się i smak zostanie w środku, czy też za pomocą upieczenia kawałków mięsa w wysokiej temperaturze. Wielkość mięsnych kawałków jest właściwie dowolna, zależy od upodobań osoby, która to danie przyrządza, kawałki mogą być regularne bądź nie, nie muszą być równe, ta sama zasada odnosi się do papryki i cebuli, które są składnikami gulaszu węgierskiego.
Przyprawienie tej potrawy także nie nastręcza zbyt dużych trudności i opiera się na dodaniu przypraw, które powszechnie występują w kuchni- pieprz, sól czy papryka. Gulasz węgierski powinien być duszony na niewielkim ogniu aż do momentu, w którym mięso będzie miękkie, a smaki się ze sobą połączą, nie można wskazać dokładnego czasu takiego duszenia, zależy to od wielu czynników, z których najbardziej oczywistym jest rodzaj mięsa, są takie które miękną błyskawicznie i takie, którym potrzeba więcej czasu, zależy to także od wielkości kawałków mięsa, wiadomym jest, że mniejsze kawałki zmiękną szybciej niż te większe. Na Węgrzech gulasz jest daniem głównym. Podaje się go na płaskim talerzu, często bez dodatków lub z pieczywem.
Czy więc odpowiedź na pytanie jak zrobić gulasz jest taka prosta i oczywista? Otóż nie. To, że gulasz pochodzi z Węgier nie sprawia jeszcze, że na całym świecie wygląda tak samo. To, że odpowiedź na pytanie jak zrobić gulasz węgierski jest prosta i nie nastręcza trudności nie oznacza, że w każdym przypadku tak jest. Każdy ma inny smak, inne upodobania, dlatego każdy naród, a można wręcz powiedzieć, że każdy region ma swój sposób na przygotowanie gulaszu. Często do polskiego gulaszu dodawana jest marchewka, jest to bowiem warzywo, które bez trudu można zakupić na targu czy w sklepie, nie jest także trudne wyhodowanie go w przydomowym ogródku. Kolejnym składnikiem często do gulaszu dodawanym są pieczarki. Zmieniają one smak i konsystencję tej potrawy są ciekawym urozmaiceniem, można powiedzieć, że polacy pokochali tę modyfikację. Są osoby, które do gulaszu dodają cukinię, bakłażana czy dynię. Sprawia to, że staje się bardziej warzywny, lekkostrawny, o delikatniejszej konsystencji. Eksperymenty prowadzone są także w strefie przypraw. Gulasz może być ostrzejszy lub łagodniejszy, słodszy lub bardziej kwaśny. Za sprawą pasty pomidorowej, koncentratu lub świeżych pomidorów może stać się pomidorowy. Za sprawą przypraw orientalnych, niezwykły w smaku.
Można uznać, że w wielu tych przepisach na to jak zrobić gulasz wspólny mianownik stanowi mięso. Odkąd wegetarianizm stał się popularny i to ulega zmianie, co raz częściej można natrafić na gulasz wegetariański czy wegański. Możliwości jest bez liku.