Przygotowywanie pizzy to nie lada zadanie. Co prawdy, niektórzy osiągnęli w tym niebywałą wprawę, stając się samodzielnymi szefami swojej kuchni. Wielu domowych kucharzy przystępujących do przyrządzenia pizzy ma jednak duże problemy związane z doborem odpowiednich składników, przygotowaniem ciasta oraz jego wypieczeniem. Nie powinno to dziwić – przygotowanie pizzy idealnej wymaga pewnego doświadczenia, zwłaszcza w kwestii takiej jak uzyskiwanie ciasta o odpowiedniej konsystencji.
Pizza „pizzy” nierówna – czyli dlaczego warto korzystać z akcesoriów do pizzy
By przygotowywana przez nas pizza była możliwie jak najbliższa ideału, warto korzystać ze specjalnych urządzeń. Nadają się one do stosowania zarówno w profesjonalnych restauracjach, jak i zwykłych kuchniach zlokalizowanych w gospodarstwach domowych. Za ich pomocą możemy nie tylko przygotować idealne ciasto, ale również pokroić pizzę na równe części oraz wspomóc proces jej pieczenia. Z czego więc należy korzystać?
Pierwszym i najbardziej uniwersalnym w zastosowaniu urządzeniem jest waga kuchenna. Korzysta się z niej nie tylko w celu przyrządzania pizzy, ale również innego typu potraw. Świetnie nadaje się zwłaszcza do odmierzania gramatury i ustalania proporcji odpowiednich składników. Nie zapominajmy, że przygotowując ciasto do pizzy, korzysta się z aż czterech (niekiedy nawet więcej) osobnych składników. Nawet najmniejsza różnica w proporcjach może mieć kolosalny wpływ na uzyskiwane rezultaty.
Kolejnym istotnym elementem wyposażenia jest tak zwany kamień lub stal do pizzy. Przygotowane ciasto należy umieścić bezpośrednio na nich, aby w trakcie wypiekania uzyskało optymalną konsystencję. Dzięki ich zastosowaniu, ciasto zamiast być kruche będzie lekko wilgotne i aromatyczne.
Akcesoria do pizzy to także łopatki, stosowane w celu jej przetransportowania do piekarnika oraz wyjęcia, gdy ciasto jest już gotowe.
Akcesoria do pizzy – czyli jak pokroić i udekorować pizzę, gdy jest już gotowa?
Po wyjęciu z piekarnika pizza powinna zostać przez nas udekorowana oraz podzielona na części. Oczywiście, w celu wykonania tych czynności również możemy korzystać ze specjalnych akcesoriów. Warto podkreślić, że nadają się one do korzystania nie tylko w przypadku przyrządzania tej właśnie potrawy, ale także licznych innych.
Przede wszystkim warto więc zaopatrzyć się w specjalne radełko, stosowane do krojenia pizzy na części. Znajdziemy różnorodne typy radełek, różniące się zarówno rozmiarem, jak i kształtem krawędzi. Do najczęściej stosowanych należą radełka o pofalowanej krawędzi, jednak znajdziemy również radełka całkowicie proste.
Alternatywą względem radełek jest tak zwana mezzaluna, czyli specjalny rodzaj ostrza stosowany do rozcinania pizzy na części. Mezzaluna stabilizuje nasze ruchy, równomiernie rozprowadza ciężar po powierzchni pizzy oraz dokładnie rozkraja ciasto.
Korzysta się także ze specjalnych pojemników na oliwę. Do najczęściej i najchętniej używanych należą buteleczki, flakoniki lub słoiki. Możemy wykorzystać je między innymi do pokropienia wierzchu pizzy oliwą, tuż po jej wyciągnięciu z piekarnika.