Aromatyczne grzyby, takie jak na przykład podgrzybki, prawdziwki, czy kozaki są doskonałym dodatkiem do potraw. Niestety występują one sezonowo, w związku z czym trzeba je dobrze przygotować do przechowywania. Można je marynować i mrozić, ale najlepszą formą przechowywania grzybów jest suszenie. Grzyby w ten sposób przygotowane zmniejszają swoją objętość, co ułatwia przechowywanie, a w stanie wysuszonym są bardziej aromatyczne. Jak suszyć grzyby? Jeżeli pogoda jest sprzyjająca, można nawlec je na sznurki i wywiesić w słonecznym, przewiewnym miejscu aż do wyschnięcia. Możemy też skorzystać ze specjalnej suszarki przeznaczonej do suszenia grzybów i owoców. Jeżeli jednak nie dysponujemy suszarką, a pogoda nie sprzyja suszeniu grzybów, możemy w tym celu wykorzystać piekarnik. Jak suszyć grzyby w piekarniku? Suszenie grzybów w ten sposób nie jest trudne. Grzybów przeznaczonych do suszenia nie myjemy, ani nie płuczemy za pomocą wody. Można grzyby wstępnie wysuszyć rozkładając je na gazecie i pozostawiając na świeżym powietrzu. Grzyby lekko podeschną i pozbędziemy się warstwy śluzu, która znajduje się na kapeluszach. To spowoduje, że grzyby nie będą się sklejać i przywierać do rusztu piekarnika. Grzyby oczyszczamy odcinając nożem dolną część korzenia, która jest zabrudzona. Grzyby można oczyścić ze ściółki leśnej gąbeczką lub nożem. Na tym etapie zazwyczaj widać już, czy grzyb nie jest robaczywy. Grzyby kroimy na części, najlepiej przekroić kapelusz oraz trzonek na pół – pozwoli.to także sprawdzić, czy wewnątrz grzyba nie ma otworów wydrążonych przez robaki. Jeżeli większa część grzyba jest robaczywa, należy go wyrzucić. lekko robaczywe można przeznaczyć do suszenia po uprzednim usunięciu części opanowanych przez robaki. Oczyszczone grzyby tniemy na nieduże kawałki. Trzon grzyba można przeciąć na pół, natomiast kapelusz tniemy na nie za grube plastry. Ważne, aby były jednakowej grubości, aby równomiernie wysychały. Jak suszyć grzyby w piekarniku? Rozkładamy je na blachach lub rusztach. Najlepiej ich powierzchnię wyłożyć papierem do pieczenia lub gazetą. Grzyby nie pobrudzą blachy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 50 stopni Celsjusza włączając funkcję termoobiegu. Najlepiej pozostawić delikatnie uchylone drzwi piekarnika. Co jakiś czas należy odwrócić blachę o 180 stopni i przewrócić grzyby, ponieważ temperatura w piekarniku nie zawsze rozkłada się równomiernie. Pamiętajmy, aby temperatura nie przekraczała 50 stopni Celsjusza. Czas schnięcia grzybów wynosi około trzech godzin. Tak przygotowane grzyby należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Można zapakować je w pojemniki lub szklane słoik, w płóciennych torbach są narażone na zjedzenie przez mole. Nie należy mieszać różnych gatunków grzybów, gdyż każdy z nich ma unikalny smak i aromat. Wszystko jednak zależy od naszych indywidualnych preferencji. Suszone grzyby na pewno wykorzystamy szykując wigilijne posiłki, jak również będziemy cieszyć się ich smakiem i aromatem do kolejnego sezonu grzybowego.