Jak przechowywać pieczywo, aby było świeże i chrupkie nawet w kilka dni po zakupie?Czy warto inwestować pieniądze w pojemnik przeznaczony do przechowywania pieczywa? Sprawdziliśmy!
Czy warto kupić chlebak?
Jakie praktyczne zalety, niesie ze sobą taki zakup? Chlebak – 5 powodów, by przechowywać w nim pieczywo.
Powód pierwszy: chlebak znacząco przedłuża czas przydatności do spożycia produktów w nim zamkniętych. Papierowe i foliowe torebki do przechowywania pieczywa posiadają przestrzeń, w której chleb szybko straci swoje właściwości walory i smakowe – wyschnie, zrobi się czerstwy lub spleśnieje. Dzięki chlebakom wykonanym z odpowiednich materiałów, zapewniających produktom spożywczym odpowiednią wilgotność oraz temperaturę, zakupione pieczywo zachowa świeżość na dłużej.
Powód drugi – smak. Chlebaki wykonane są z surowców, które nie wchodzą w reakcje z pieczywem. Dzięki temu nasze ulubione bagietki długo pozostaną chrupkie i pachnące, zachwycając podniebienie świeżym, wspaniałym smakiem.
Po trzecie, odpowiedni chlebak zapewni wyrobom piekarniczym znakomitą ochronę przed kurzem, zanieczyszczeniami i owadami.
Funkcjonalność chlebaków to również ich duża zaleta. Dobrze zorganizowana, uporządkowana kuchnia stanowi fundament szczęśliwego domu. Przygotowywanie i spożywanie posiłków w takiej przestrzeni to czysta przyjemność. Jednym z podstawowych elementów tego rodzaju kuchni jest funkcjonalny i praktyczny chlebak. Przechowywanie w nim produktów pomaga zachować ład i porządek w gastronomicznym sercu naszego domu.
Ostatnim argumentem przemawiającym za kupnem chlebaka są jego walory estetyczne. Oprócz swej oczywistej i bardzo praktycznej roli odpowiedni pojemnik do przechowywania żywości może okazać się również eleganckim, cieszącym oko przedmiotem codziennego użytku.
Różne rodzaje chlebaków
Najczęściej spotykane rodzaje chlebaków to te wykonane z drewna, metalu, ceramiki lub metalu. Drewniane są tanie i trwałe. Zaletą metalowych jest fakt, że łatwo utrzymać je w czystości. Chlebaki ceramiczne są estetyczne i odporne na korozję, ale można je potłuc. Modele wykonane z bambusa są wytrzymałe i praktyczne, ale jednocześnie najdroższe.
Jaki chlebak wybrać?
Producenci chlebaków prześcigają się w pomysłach na swoje wyroby. W zależności od naszych potrzeb możemy wybrać pojemniki o różnym kształcie, wielkości i stylistyce. Wszystkie spełniają jedną, podstawową funkcję – opóźniają proces wysychania pieczywa. Warto wybrać chlebak, który będzie pasował do aranżacji naszej kuchni. Jednym z wiodących producentów oferujących różnorodne modele jest firma Brabantia. Chlebaki tej marki zadowolą każdego.
Bez wątpienia kupno chlebaka pozwoli nam dłużej cieszyć się świeżością ulubionego pieczywa.