Odporność na stres w dobie pandemii

Pandemia koronawirusa, która opanowała świat w ciągu ostatnich kilku miesięcy wywołuje w nas lęk, niepokój i stres. Boimy się o zdrowie własne i naszych bliskich, o pracę i przyszłość. Jak sobie z tym poradzić i czy można wykształcić w sobie odporność na stres?

Odporność na stres – jak ją zbudować?

Stres towarzyszył nam zawsze, ale obecnie odczuwamy go jeszcze dotkliwiej. Dlatego tak ważnym tematem stała się odporność na stres. Możemy ją budować za pomocą diety, ćwiczeń typu mindfulness, ale również za pomocą suplementacji – preparatów zawierających żeń-szeń indyjski, zwany ashwagandha. Roślina ta ma niezwykłe właściwości wykorzystywane już w tradycji staroindyjskiej. Świat zachodni odkrywa ją dziś na nowo, gdyż pomaga budować odporność na stres. Ale zacznijmy od początku. Od stresu.

Źródła stresu

Stres to swego rodzaju brak równowagi. Spowodowany jest on tzw. stresorami – czynnikami generującymi napięcie psychiczne. Mogą one mieć różną formę, jednak najważniejsze jest to, jaką reakcję wzbudzają w naszym organizmie.

Na najbardziej podstawowym poziomie komunikat przypomina coś w rodzaju „walcz lub uciekaj”. Wygląda na to, że reagujemy na stres jak na zagrożenie, chociaż naukowcy do tej pory mają różne teorie na ten temat. Często stres postrzegany jest jako interakcja pomiędzy czynnikami wewnętrznymi – tym, jak ja widzę daną sytuację – a zewnętrznymi – tym, jak daną sytuację postrzegają inni.

Jednak w przypadku pandemii, która nas dotknęła, nie ma większego znaczenia, jak stres będziemy definiować. Niewątpliwie obserwujemy zupełnie nowe modele zachowań i postępowania, które mają wspólne źródło. Lockdown, obawa o pracę, napięcie pomiędzy członkami rodziny, dysonans poznawczy – to wspólny mianownik stresu w 2020 roku.

Radzenie sobie ze stresem

Skuteczność tzw. MBSR, czyli treningu redukcji stresu opartego na uważności, potwierdzona jest licznymi badaniami. W praktyce mówimy tu o treningu mindfulness. Praktyka uważności polega na tym, że skupiamy się na danej czynności. Nie wybiegamy myślami w przyszłość, nie rozpamiętujemy przeszłości – liczy się tu i teraz. Pełne skupienie na tym, co w danej chwili robimy, to jedna z popularnych technik relaksacyjnych, a dla wielu sposób na życie. Praktyka uważności poprawia komfort życia, redukuje stres i pomaga zdystansować się do zdarzeń, które napotykamy na swojej drodze.

Dieta na stres – co powinna zawierać?

Dieta na stres nie tylko niweluje napięcie, ale pomaga budować odporność. Dieta na stres powinna zawierać pełnowartościowe posiłki. Ważny jest udział nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte są one np. w orzechach. Warto jeść także produkty bogate w magnez, jak kakao, kasza gryczana, rośliny strączkowe. Trzeba wreszcie dbać o to, by zachować odpowiedni balans pomiędzy makroskładnikami – jedzmy zarówno białka, tłuszcze, jak i węglowodany. Mikroskładniki, czyli witaminy B, C, A, również będą działać korzystnie na nasz organizm i budować odporność na stres. Oprócz zbilansowanej diety warto stosować suplementację, która również przyczyni się do poprawy odporności organizmu. Dobrze sprawdzi się wspomniana ashwagandha, zawarta między innymi w suplemencie diety Miralo.

Źródło:

  1. Opracowanie własne
  2. Wpływ Treningu Redukcji Stresu opartego na uważności (MBSR) na zdrowie fizyczne, Anna Błaszczak, Annales Universitatis Marie Curie-Skłodowska Lublin – Polonia, 2018

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here