Żadna okolicznościowa impreza czy spotkanie z przyjaciółmi nie może obejść się bez zestawu pysznych, aromatycznych dipów. Można w nich maczać chipsy, grzanki, warzywa czy polać ulubioną sałatkę. Jest wiele możliwości i rodzajów sosów. Można je oczywiście kupić w sklepie lub restauracji, ale najlepiej smakują te przyrządzone samodzielnie. Jak zrobić sos czosnkowy, który zachwyci naszych znajomych? Jak przygotować wspaniałą, ostrą salsę, która podbije serca przyjaciół? Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy to jeden z najpopularniejszych dipów. Przepadają za nim wszyscy, bo jest pyszny i uniwersalny. Nadaje się zarówno do sałatek, jak i do pizzy czy nachos-ów. Bardzo łatwo go zrobić i wymaga dosłownie paru składników. Najczęściej sos czosnkowy powstaje na bazie majonezu. Ale z samym tylko majonezem jest dość ciężki i tłusty. Warto wzbogacić jego smak i aromat, dodając kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu. Kilka łyżek dobrego majonezu i tyle samo jogurtu (najlepiej dodać jogurt typu greckiego, bo jest znacznie gęstszy niż zwykły jogurt naturalny, więc nie rozrzedzi nazbyt sosu) wkładamy do salaterki. Obieramy dwa lub trzy ząbki czosnku. Można je drobniutko posiekać nożem lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy do przegryzienia. Można oczywiście doprawić sos ulubionymi przyprawami. Sól jest raczej nieodzowna. Sprawdzi się również świeżo melony pieprz, natka pietruszki, koperek lub zioła prowansalskie.
Sos serowy
Sos serowy to pyszny dodatek szczególnie do chipsów oraz warzyw. Ten rodzaj sosu wymaga nieco więcej zachodu, gdyż należy go dość długo podgrzewać. Mamy dwa sposoby na przygotowanie sosu serowego. Pierwsza to metoda na tzw. studenta, czyli wersja bardzo ekonomiczna i bardzo ekspresowa. Wystarczy podgrzać szklankę tłustej, słodkiej śmietany (lub śmietany pół na pół z mlekiem- jeśli chcemy nieco odchudzić przepis). W osobnej miseczce mieszamy na gładka masę 200 g serka topionego o smaku gouda lub cheddar. Następnie łączymy składniki i doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną, mieloną papryką. Sos nadaje się do spożycia na ciepło, ale świetnie sprawdza się również jako dip.
Drugi sposób to już wyższa szkoła jazdy. Sos w tym wydaniu bardziej przypomina tradycyjny beszamel. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła klarowanego. Wsypujemy dwie łyżki pszennej mąki i dokładnie mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Kiedy mąka nabierze złocistego odcienia, wlewamy powoli i stopniowo dwie szklanki tłustego mleka. Całość podgrzewamy do zgęstnienia. Następnie dodajemy ulubiony starty ser, a najlepiej mieszankę różnych typów sera, aby smak był bogatszy i wielowymiarowy.
Sos pomidorowy
Salsa z pomidorów jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Jeśli dysponujemy mięsistym gatunkiem pomidorów wystarczy zmiksować je w blenderze ze świeżą bazylią, oregano, chili oraz przyprawami. Jeśli będzie zbyt kwaśna, można dodać szczyptę cukru dla równowagi. Gdy nasze pomidory są zbyt wodniste, wystarczy lekko je podprażyć , aby zredukować ilość płynu.