Gdzie kupić i jak spożywać produkty bezglutenowe

Z roku na rok rośnie liczba osób, u których diagnozuje się celiakię oraz alergię na gluten. Społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome istnienia tychże chorób, dlatego osoby, które zauważają u siebie jakiekolwiek objawy, coraz częściej zgłaszają się po pomoc do lekarza. Jedynym sposobem, aby uniknąć przykrych konsekwencji spożywania glutenu, jest jego całkowite odstawienie. W tym celu chorzy muszą wybierać produkty bezglutenowe. Gdzie możemy zakupić produkty bezglutenowe oraz w jakiej formie należy je spożywać?

W markecie i w osiedlowym sklepiku

Popularność produktów bezglutenowych rośnie, dlatego obecnie są one dostępne w naprawdę wielu różnego rodzaju sklepach, które zajmują się sprzedażą żywności. Osobne półki z jedzeniem dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, znajdziemy w wielu dużych marketach. Wybór produktów bezglutenowych jest w nich coraz większy. Dodatkowo w marketach ceny produktów bezglutenowych są bardzo atrakcyjne. Ciekawostką jest, że żywność bezglutenową coraz częściej kupimy również w małych, osiedlowych sklepikach. Ich właściciele są bowiem świadomi rosnącego zapotrzebowania na tego rodzaju żywność. Starają się więc zaspokoić rosnący popyt. Niestety, wybór żywności bez glutenu w osiedlowych sklepach wciąż jest niewielki. Pocieszające jest jednak to, że jeśli zabraknie nam w domu podstawowych produktów bez glutenu, to możemy liczyć, że kupimy je właśnie w małym, lokalnym sklepie. Wiele sklepów oferujących produkty bezglutenowe działa również w internecie. Tam też możemy zrobić prawdziwe, duże zakupy – wystarczy tylko wybrać odpowiednie produkty i złożyć zamówienie, a w ciągu kilku dni kurier dostarczy je wprost pod nasze drzwi.

Jak spożywać produkty bez glutenu?

Produkty bezglutenowe wyglądają praktycznie tak samo jak te, które zawierają gluten. Nie musimy ich dodatkowo obrabiać, chyba że wynika to ze specyfiki danego produkty i jego przeznaczenia. Jeśli na przykład kupimy pierogi bezglutenowe, to oczywistym jest, że musimy je w jakiś sposób przyrządzić, na przykład ugotować lub podpiec na patelni. Niemniej jednak chleba, bułek czy innych suchych produktów bez glutenu nie trzeba w żaden sposób obrabiać. Co ciekawe, w internecie znajdziemy mnóstwo pomysłów na to, jak wykorzystać produkty bezglutenowe. Liczne przepisy na dania bez glutenu znajdziemy na blogach czy w nowoczesnych, internetowych książkach kucharskich poświęconych osobom chorującym na celiakię. Dostępność oraz liczne możliwości zastosowania produktów bezglutenowych sprawiają, że nie musimy więcej kupować artykułów spożywczych szkodzących nam, czyli zawierających gluten.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here