Jak przygotować placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to przysmak, który uwielbia zdecydowana większość osób. Wiele z nich jednak twierdzi, że przygotowanie placków ziemniaczanych jest bardzo trudne i korzystają z wyrobów garmażeryjnych. Sęk w tym, że takie placki nigdy nie będą smakowały tak wspaniale, jak te zdjęte prosto z patelni. W związku z powyższym, przekonajmy się, że przepis na placki nie jest naprawdę skomplikowany i tak naprawdę każdy jest w stanie go przygotować. W pierwszej kolejności musimy zdobyć odpowiednie składniki. Oczywiście składnikami tymi, będą rzecz jasna ziemniaki, cebula, jajka, mąka pszenna, sól, pieprz oraz olej, może być też smalec, oczywiście wedle uznania. Skoro mamy już składniki, to teraz możemy przejść do tego, jak zrobić placki ziemniaczane. Po pierwsze, należy obrać około kilograma ziemniaków, jeżeli mamy w planie przygotować porcję dla czterech osób. Jeśli chodzi o cebulę, to w tych proporcjach powinniśmy obrać dwie cebule. Kolejno, na tarce z małymi oczkami, należy potrzeć zarówno ziemniaki, jak i cebulę. Jest to żmudne zajęcie, jednak bez tego konsystencja placków nie będzie tak perfekcyjna. Następnie, w związku z tym, że z ziemniaków wypłynie dużo soku, powinniśmy starte ziemniaki i cebulę przełożyć na sitko i odcedzić wodę, delikatnie wyciskając ją. Kolejną czynnością, jaką należy wykonać jest roztrzepanie dwóch jajek i połączenie ich z około trzema łyżkami mąki oraz ziemniakami i cebulą. Pamiętajmy o tym, aby wszystkie składniki dobrze połączyć, tak aby powstała jednolita masa. Kolejno na rozgrzaną patelnię, winniśmy wlać olej, lub położyć smalec i nakładać uprzednio przygotowaną przez nas masę łyżkami stołowymi tak, żeby powstały niewielkie placuszki. Powinniśmy smażyć je z dwóch stron, aż do osiągnięcia złotego koloru. Każdy usmażony placek, należy odkładać na ręcznik papierowy, ułożony na talerzu, celem odsączenia go z nadmiaru oleju. Po usmażeniu wszystkich placków, przychodzi czas na podanie ich domownikom. Pamiętajmy o tym, aby nie jeść ich bez dodatków. Możemy na przykład polać je śmietaną, albo sosem tzatziki. Wiele osób uwielbia też połączenie placków ziemniaczanych, z sosem tatarskim. Wszystkie dodatki tak naprawdę są mile widziane i zależą od naszych upodobań. Gro osób, je placki ziemniaczane z cukrem, co dla wielu jest totalnym absurdem ze względu na fakt, że jest to raczej danie zaliczające się do tych podawanych na słono. Ciekawym pomysłem, jest również podawanie placków z gulaszem, co możemy nazwać również „plackami po węgiersku”. Placki ziemniaczane, to ciekawa alternatywa dla standardowych ziemniaków do obiadu, czy może również frytek. Możemy je spożywać z rybą i sałatką, albo na przykład kurczakiem i warzywami gotowanymi. Pamiętajmy o tym, że pomimo swojej konsystencji, w zdecydowanej większości przeważającym składnikiem w nich są ziemniaki, w związku z czym, możemy zastosować do nich wszelkie dodatki, jakie pasują nam do zwyczajnie ugotowanych ziemniaków. Jeżeli natomiast brakuje nam pomysłów, to warto skorzystać z internetu, który jak wiadomo jest skarbnicą wiedzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here